Много са причините да обичаме Италия и те съвсем не се изчерпват с живописните гледки, вкусна храна и Aperitivo в 6 следобед. Признаваме си обаче, че и тези три са ни напълно достатъчни, за да кажем “ДА” на едно лято в Италия.  

В представата ни живеем във вила, кацнала на върха на някой хълм в Тоскана и практикуваме онова, което италианците наричат с простичкото dolce far niente.

Тази философия предполага живот на бавни обороти, усещане за простота и удовлетворение от всичко, което в момента (не) правим. Искате ли да опитате? Ето един примерен делничен сценарии:

  • 7:00 – 8:00 часа – кроасан с масло и чаша чай за лек старт на деня. Бъркани яйца и наденички за закуска? No, grazie!
  • 8:30 часа – бързо еspresso на крак в близката кафетерия. Ако сте пропуснали да прегледате сутрешните новини, то със сигурност там се намира някой, готов да ви ги разкаже.
  • 9:00 – 17:00 часа – посвещаваме деня си на осъвършенстване на изкуството да не правиш нищо. Тук имаме някои идеи включващи обиколка с веспа, хамак, книга и плътна сянка, но предпочитаме да ви оставим да намерите собствената си дефиниция за сладко нищоправене. 
  • 18:00 часа – облечете най-хубавите си дрехи, отправяме се на passeggiata в центъра на града! Там ни очакват близки и приятели за по чаша Aperol Spritz (che ne dici di due?) или купичка сладолед, заради който Джоуи от „Приятели“ вероятно в създал правилото за НЕсподеляне на храна. 😊
  • 20:00 часа – сервираме вечерята в красива градина, изпълнена със звуците на Тоскана, вековни дъбове и маслинови дръвчета.
  • 22:00 – завършваме деня със селекция от италиански филми за гледане, от които да изберем един, който да ни гарантира усмивка преди лягане.

След като ви разкрихме най-романтичните си блянове за лято под небето на Тоскана, то следва да помислим и за почитателите на по-динамичния лайфстайл. 

Италия има много какво да предложи и на тях – мечтаещите за забързан живот в оживен италиански град. Най-добре развитите градове и най-добрите професионални възможности се намират на север, където е ситуирано и сърцето на италианската икономика. Страната е третата по големина икономика в Европа с БВП в размер на 1,8 трилиона долара. Доброто развитие на сектори като автомобилно и машиностроене, мода, туризъм, производство и земеделие привличат много чуждестранни инвеститори, но и създават благоприятни бизнес условия за местните млади предприемачи. За успешен бизнес обаче е нужно добро бизнес образование, а то започва с:

ТОП 5 на най-добрите италиански университета за бизнес обучение в Италия*:

*според класацията QS World University Ranking by subject 2021

Безспорният лидер за бизнес обучение в Италия е Bocconi University

Основан през далечната 1902 г., миланският университет е едно от най-добрите учебни заведения за научни изследвания в страната. Образователния модел поощрява постоянната интеракция между студенти и академичен състав чрез групови проекти, симулации и анализи на реални казуси. Bocconi University предлага бакалавърски, магистърски, PhD и MBA програми на английски език. Сред тях: бизнес, мениджмънт, икономика, право и компютърни науки. Всички програми тук.

 Politecnico di Milano – №1 университет в Италия

Вижте: Politecnico di Milano – отново най-добър университет в Италия

Учебното заведение няколко поредни години оглавява класациите за висше образование в Италия.  Политехническият университет в Милано е най-големият и предпочитан от италиански и международни студенти университет за инженерни науки, архитектура и дизайн в Италия. Въпреки, че е по-известен като университет за техническо образование, Politecnico di Milano предоставя най-добрите образователни стандарти и в областта на бизнеса. Това е възможно в MIP School of Management – институт по мениджмънт към PoliMi. Учебното заведение си партнира с множество международни компании, като голяма част от тях преодставят възможности за съвместна работа между студенти и промишления отрасъл.

Запознайте се с всички програми, които MIP предлага на английски език тук.

***

Още университети за бизнес обучение в Италия очаквайте скоро.