Образование в Италия – колко ще ни струва? vol.2

Какви ще са основните ви разходи за живот и обучение при избор на висше образование в Италия:

 1. Храна

Средния разход за храна на студентите в Италия е около 150-200 евро на месец. Това е така ако се пазарува от местните магазинчета и големи вериги като Lidl, Penny Market и Esselunga, които предлагат най-ниски цени. Хранене в среден клас ресторант:

 • Предястие – 8-15 евро
 • Паста – 6-12 евро
 • Основно – 8 – 16 евро

*Не забравяйте, че в италианските ресторанти хлябът струва около 1-2,50 евро на човек, а сметката ви съдържа и задължителното coperto (бакшиш), което се определя от самия ресторант.

Като страна, известна със своите дълбоки традиции в кулинарията, Италия предлага и ТОП преживяване за любителите на изтънчения гурме вкус в ресторанти, сякаш излезнали от корица на списание за интериорен дизайн. Е, вечеря там ще ви струва горе-долу колкото месечния ви наем, но питаме – има ли цена щастието?

 1. Транспорт

Вече сте избрали университет в Италия, намерили сте си квартира, време е да помислите как ще се придвижвате. Градският транспорт в Италия е най-лесният и удобен начин за придвижване в страната. Едномесечният абонамент за метро, бус и влак линиите е около 25 до 45 евро в зависимост от града. ЖП мрежата на Италия е модерна, бърза и добре поддържана. Цените на билетите започват от 10 евро в посока, а запазени няколко дни по-рано могат да бъдат до 70% по-евтини.

 1. Други разходи по време на обучението в Италия

Както и изброените по-горе, така и всички останали разходи за живот и обучение в Италия зависят от редица фактори, най-важният сред които остава стандарта на живот на самия студент. Студентите в Италия, разполагащи с конкретен бюджет за месец е добре да предвидят среден разход за:

 • Месечен абонамент за телефон/интернет – 20 – 50 евро
 • Забавления и социален живот – 30 – 40 евро на седмица
 • Книги и учебни материали – 40 – 50 евро на месец (*в някои книжарници е възможно да се възползвате от студентски намаления)

Ето и няколко съвета от нас как да спестите малко средства, докато учите в Италия:

 • Хранете се предимно в университетската кафетерия или менса (стол)
 • Следете онези места, в които обикновено се хранят много хора – това е важен показател за няколко неща – храната е вкусна, прясна и се предлага на достъпни цени (парче пица за 2-3 евро)
 • Взимайте храната си за вкъщи вместо да я консумирате на маса в ресторант. Така тя ще ви излиза по-евтина.
 • Оглеждайте се за места, предлагащи така нареченото Aperativo – обикновено между 18:00 и 21:00 часа в тези ресторанти можете да се възползвате от безплатен бюфет, ако поръчате питие за около 6 евро.

Висше образование в Италия – една от най-красивите страни в Европа и света, е страхотен избор! Достъпните такси за обучение ще ви позволят да спестите малко пари, с които бихте могли да изследвате близките градове, пълни с исторически и културни забележителности, докато се наслаждавате на прекрасен климат и дегустирате най-вкусната храна в света.

Не звучи ли като нещо, заради което си струва да си опаковаш багажа?

***

Ако желаете да научите повече, не пропускайте да се регистрирате и да се включите в предстоящото онлайн изложение за образование в ИталияVirtual Study in Italy Weekend.