Научете първи най-важните новини за мечтаното образование в Италия! Запознайте се с актуалните срокове за кандидатстване в едни от най-предпочитаните учебни заведения в Италия!

A ако все още не сте се ориентирали в морето от образователни програми в Италия, тази статия може да е интересна за вас: Образование в Италия – какво да уча и къде?

Ето ги и италианските университети на фокус днес:

 

Ca ‘Foscari University of Venice

Срокове за кандидатстване за прием и старт на обучението от есента на 2023:

 • 1 прозорец: 5 декември 2022 – 13 януари 2023
 • 2 прозорец:16 януари – 24 февруари
 • 3 прозорец: 27 февруари – 31 март
 • 4 прозорец: 3 април – 5 май

При налични места има и по-късни прозорци за кандидатстване за студенти от ЕС, но препоръчваме подаването на документи да се организира възможно най-рано.

Стипендии и отстъпки

За предстоящата академична година (2023/2024) Ca ’Foscari ще отпусне за нови студенти в бакалавърски програми 13 стипендии в размер от 6500 EUR. За нови студенти в магистърски програми ще бъдат отпуснати 2 стипендии в размер от 8500 EUR и 28 стипендии в размер от 7000 EUR.

Вижте всички специалности тук.

Universita Cattolica del Sacro Cuore

Срокове за кандидатстване за бакалавърски програми на английски език:

Очакваме актуализация на сроковете. Кандидатстването се случва в предварително зададени „времеви прозорци“, като препоръчваме подаването на документите да се случи възможно най-рано, за да си осигурите място в програмата. Като ориентир, можем да посочим, че обикновено кандидатстването отваря през декември / януари месец.

Към момента кандидатстването е отворено единствено за специалността Medicine and Surgery:

 • Краен срок за подаване на документи: 6 март 2023
 • Изпитът за прием ще се проведе на: 21-22 март 2023 (важи само за прием в Universita Cattolica del Sacro Cuore).

Въпреки, че университетът е частен, таксите за обучение в бакалавърски и магистърски програми са разумни. Universita Cattolica предлага и възможности за стипендии в размер до 5000 евро, като тяхното отпускане зависи от два основни критерия – ниски семейни доходи и висок успех.

Вижте всички специалности тук.

University of Padova

Срокове за кандидатстване

 • Програми на английски език с неограничен брой места – 2 ноември 2022 – 2 февруари 2023 (first call); 2 март – 2 май 2023 (second call); 2 юни – 2 август 2023 (third call);
 • Програми на английски език с ограничен брой места:  7 януари 2023 – 7 март 2023;
 • Посочените по-горе срокове не важат за програмата Medicine and Surgery. Обикновено повече информация за изискванията, както и възможност за регистрация за изпита IMAT (приемен изпит за програмата) са налични през юни/юли месец.

Стипендии и отстъпки

Кандидат-студентите за бакалавърски и магистърски програми на английски език, подали своите документи по време на първия прозорец за кандидатстване, ще бъдат автоматично разглеждани и като кандидати за една от следните стипендии:

 • Padua International Excellence Scholarship: На изключително открояващи се кандидати University of Padova ще отпусне 50 стипендии в размер на 8000 евро + 100% освобождаване от годишната такса за целия период на обучението. Програмата е силно селективна, като само кандидатите с постигнати високи академични успехи по време на предходното си образование, ще бъдат наградени с тази стипендия.
 • 100 стипендии в размер на 100% от таксата за обучение за първата година ще бъдат раздадени на кандидати за програми на английски език, като и тук основен критерии при оценката е висок академичен успех.

Запознайте се с всички видове стипендии и отстъпки, които университетът предлага тук.

Вижте всички специалности тук.

***

За още информация относно срокове за кандидатстване и възможности за стипендии за обучение в италиански университети, присъедините се към нашата Фейсбук група – Учи в Италия със Скай Лайнс. 

При възникнали въпроси не се колебайте да се свържете с нас на info@skylines-bg.com.