Веднъж избрали да продължите своето образование в Италия, пред вас ще появят много казуси, чието решаване е от стратегическо значение за цялостното изживяване през следващите няколко години.

Студентското настаняване в Италия.

Търсенето на студентско настаняване в Италия може да бъде сложен процес, но е такъв, който винаги се увенчава с успех. Възможностите варират в различните италиански градове, но смело можем да заявим, че има жилище за всеки вкус и джоб.  В мегаполисите Рим и Милано цените на наемите са по-високи, но именно там студентите имат и най-големи възможности да намерят това, което търсят.

В тази статия се опитахме да обобщим най-важното, което е добре да имате предвид, преди да започнете своето търсене на настаняване в Италия.

Вижте възможностите за студентско настаняване в Италия, които предлагат нашите партньори от UniPlaces и Housing Anywhere

Видове настаняване

Общежития

Избрали сте да учите в Италия и се надявате да се настаните в общежитие? Много малко италиански университети разполагат с общежития. Добре е да се информирате за това предварително, за да имате време за организация, ако се налага търсене на квартира. Почти всеки университет в Италия съдейства при търсенето на настаняване и разполага със собствен housing office, който помага на студентите да преминат по-бързо и лесно през този процес.

Споделено настаняване

Често студентите в Италия избират споделеното настаняване, при което делят обща стая или цяло жилище с друг студент или приятел. Така се спестяват не малко средства, като месечните разходи възлизат между 250 и 700 евро на месец в завимост от локацията, големината и състоянието на жилището. Съществуват редица групи в социалните мрежи и сайтове, в които ще намерите обяви за частни квартири, както и такива на студенти от различни университети, търсещи настаняване или квартири. Към съжителство с непознат човек, разбира се, е необходимо да се подхожда с повишено внимание, но най-хубавите истории, споделени от нашите студенти, са свързани със запознанства, започнали по такъв или подобен начин.

Самостоятелно настаняване

Може би в мечтите си сте си представяли как прибирайки се от поредната лекция в италианския университет,  вие се отпускате на огромния си диван или пиете чаша чай на терасата на жилището си. Да, това е възможно и осъществимо! На разположение е и опцията за настаняване в самостоятелно жилище. Това често е най-скъпият възможен вариант. Настаняването в такова жилище може да надхвърли 1000 евро на месец, но зависи изцяло от вас да откриете мястото, което идеално пасва на вашите представи, възможности и нужди.

***

Вижте Студентско настаняване при образование в Италия