Един от най-често задаваните въпроси, които срещаме в професионалната си практиката е „Колко струва образованието в Италия?“ Трудно е да отговорим еднозначно на този въпрос, но опитахме да обобщим в тази статия информацията за основните разходи за обучение и живот при избора на висше образование в Италия:

Такси за обучение

Държавни университети в Италия:

Годишните такси в държавните университети в Италия варират в диапазона 0 – 3000 евро за програми, акредитирани и финансирани от Министерство на образованието. За някои магистърски програми, като например Specialising Master, които се провеждат в сътрудничество с бизнеса и дават възможност за стаж и работа по време и след завършване на обучението, таксите могат да достигнат и до 15 000 евро на година.

Частни университети и академии в Италия:

Таксите за обучение в частните институции в Италия са по-високи от тези в държавните – от 3000 до около 30 000 евро на година, но за сметка на това те предлагат на международните студенти много възможности за редуцирането им. Например – частични и 100% стипендии на база успех, отстъпки за ранно записване до 20%, както и намаляване на таксата на база семейни доходи. Повечето български студенти заплащат такси близки до минималните за всеки университет.

Държавно финансиране (DSU)

Що се касае до образование в Италия,  страната е изключително социално ориентирана. Европейските студентите имат право да кандидатстват и да се възползват от държавно финансиране (DSU – Diritto allo Studio – “право на обучение“), базирано на семейните доходи на студенти, идващи от страни, членки на ЕС. Тази помощ може да покрие 100% от таксата за обучение, както и разходите за настаняване и живот.  Различните учебни заведения, както и консултантите на „Скай Лайнс“ съдействат при кандидатстването.

Настаняване

Повечето италиански университети не разполагат с общежития, но съдействат при търсенето на подходящи локации за настаняване. В зависимост от града и района, както и типа жилище, което изберете за вашия престой по време на обучение в Италия, сумите варират. Онези, които мечтаят за лукс, ще го намерят на съответните цени, а тези които търсят среден клас жилище е добре да приготвят между 400 и 800 евро за самостоятелна стая или студио и 800 – 1300 евро за многостаен апартамент, който може да се споделя от двама или повече студента. Местните препоръчват да се предпочита настаняване в квартали с добри транспортни връзки пред такова, в централните части на града, където наемите са много високи. Добре е да предвидите и битовите сметки, включващи газ, електричество, вода и интернет.

***

Продължава в Образование в Италия – колко ще ни струва? vol.2