Istituto Europeo di Design

За академията

Istituto Europeo di Design (IED) е една от най-значимите образователни институции в сферите мода, дизайн, визуални изкуства и комуникации в Европа. Институтът, известен като една от най-добрите дизайнерски академии в Милано, има седем бази в Италия, две в Испания и две в Бразилия.

IED предлага бакалавърски и магистърски програми, мастър курсове, едногодишни специализации и летни курсове на английски, италиански език и испански език. Сред най-атрактивните специалности се нареждат: Интериорен дизайн, Моден дизайн, Графичен дизайн, Бижутериен дизайн, Продуктов дизайн, Транспортен дизайн, Маркетинг и реклама в модата, ПР и събитиен мениджмънт и Бранд мениджмънт, Анимация, Видео и Аудио дизайн.

По време на обучението си студентите работят върху реални проекти на водещи бизнес-организации в областта на дизайна, което значително улеснява навлизането им в професионалният живот. Ежегодно близо 100 компании, между които Canon, Swatch, Hewlett Packard, Whirlpool, Hitachi, AlItalia, Fendi, Max Mara, Armani, Pupa, Ferre, IBM, BMW, Fiat, Philips и др., участват с различни активности в академичната подготовка.

Всяка година IED провежда конкурси за стипендии за креативни кандидати. Проектите се разработват върху предварително зададена тема, а най-интересното предложение печели отстъпка в размер на 50% от таксата за обучение.

Курсове

Bachelor and Three-Year Courses

Бакалавърските и тригодишните програми на ниво висше образование са предназначени за студенти, които възнамеряват да приложат своя талант и креативност и да ги превърнат в професия, както и да придобият знания с цел да изградят своят личен, професионален и социален живот. Обучението цели постигане на три основни задачи: запознаване с технологиите, материалите и културата на дизайна, развиване на способността за разбиране на пазара; способността да се комуникират качествата на дизайна.

Първата година е предназначена за придобиване на основната методология, необходима за възприемане на правилният подход към творческата работа. През следващите години има засилен фокус върху дизайна, като се работи по реални бизнес проекти с подкрепата на преподаватели и под надзора на консултанти в съответната област.

Добре установените връзки между IED и бизнеса дават възможност на студентите да вземат участие в мероприятия, семинари и конкурси – реални проекти, които кулминират в дисертационни проекти. Това стимулира студентите да придобият умения за критично мислене, да работят независимо, да взимат решения и да взаимодействат с клиенти, да навлязат в реални  професионални взаимоотношения.

Бакалавърски програми и 3-годишни курсове на английски език се предлагат в областта на:

Fashion:

Design:

Visual Arts

Всички бакалавърски програми и 3-годишни курсове, които академията предлага на италиански език, можете да разгледате тук.

Master Courses

Mагистърските курсове са насочени към наскоро завършили студенти и практикуващи специалисти. Завършилите магистратура в IED имат способността да:

  • се справят със сложността на съвременният свят
  • съзнателно да се справят с новите изисквания на производството
  • да са отворени за нови възможности
  • да взаимодействат компетентно в професионални обстоятелства

Тези напреднали магистърски програми с гъвкави учебни планове са предназначени да отговорят на увеличаващата се сложност на пазара на труда.

Магистърски програми на английски език се предлагат в областта на: 

Fashion

Design

Visual Arts

Communication

Магитърски програми на италиански език можете да разгледате тук.

Summer Courses

Всяка година през юни и юли месец, IED предлага краткосрочни курсове в областта на модата, дизайна и визуалните изкуства. Летните курсове са предназначени за кандидати, желаещи да разширят познанията си в конкретната област, да се докоснат до италианския подход на преподаване в една креативна среда, и да получат основни умения за изготвянето на свое портфолио. Обучението дава възможност на курсистите да съчетаят свободното си време по време летни ваканции или отпуски с нов стимулиращ опит. Тези курсове се провеждат на английски и са с времетраене от три до четири седмици. Обучението следва прецизна методология и се ръководи от преподаватели-професионалисти в съответната област, които помагат на студентите да разработят специфични проекти, в зависимост от техните интереси.

Semester and One Year Programs

Това са интензивни програми, които се провеждат на английски език и позволяват на учениците да прекарат един семестър (пролет или есен) или една академична година в чужбина, в програми за мода и дизайн.

Continuing Study Program

Това са много гъвкави модулни курсове с разнообразно дидактично съдържание: характеристики, които позволяват учебните програми да бъдат специално разработени според индивидуалните нужди на конкретния студент.

Годишни такси:

  • Бакалавърски програми: EUR 8 800 – 17 200
  • Магистърски програми и master курсове: EUR 11 900 – 18 900

Стипендии:

Да.

Град

Барселона
Венеция
Каляри
Мадрид
Милано
Рим
Рио де Жанейро
Сао Пауло
Торино
Флоренция

Специалности

Автомобилен и транспортен дизайн
Архитектурен дизайн
Бранд мениджмънт и Луксозни стоки
Визуални изкуства и комуникации, Мултимедия
Графичен дизайн
Интериорен дизайн
Маркетинг, Реклама и PR
Мениджмънт в модата
Мениджмънт на луксозни стоки
Мода и моден дизайн
Модна стилистика
Продуктов дизайн
Сценография, театрален и изложбен дизайн
Фотография

Програми

Eдногодишни програми
Бакалавърски програми
Едногодишни квалификации
Летни курсове
Магистърски програми
Тригодишни програми

Език

Английски език
Испански език
Италиански език
Португалски език

Стипендии

Да