Мога ли да се запиша за онлайн курс по мода?

Образованието в чужбина винаги е свързано с много въпросителни. От това какво е необходимо за кандидатстване в мечтания университет в чужбина, сроковете за подаване на документите и чисто практични въпроси от рода на настаняване и здравеопазване, съществуват не малко неизвестни, които биха могли да се окажат предизвикателство за бъдещите кандидат-студенти. Разбира се, процесът по избор на университет в чужбина е по-лесен когато някой те насочва и съветва, за да видиш най-добрите възможности, които се откриват пред теб.

Запознахме се с Паола в началото на 2020, когато прогнозите ни за лятото не включваха Covid 19 и носене на маски, а единствено красиви плажове и безброй пътешествия с приятели. 🙂 Като всеки студент, мечтаещ да продължи свеото образование в чужбина, Паола искаше да започне своята подготовка за кандидатстване в университет в Италия колкото се може по-рано. Доброто планиране и подготовка са важни, особено когато говорим за дизайн академия като Nuova Academia di Belle Arti (NABA), в която се кандидатства с креативно портфолио. Младежите, желаещи да продължат своето висше образование в Италия в областта на модата, дизайна и изкуствата, е добре да започнат работа по своето портфолио около година преди самото кандидатстване. Така процесът протича по-гладко, а вдъхновението – то има достатъчно време, за да се случи. 🙂

Един от най-добрите начини за подготовка и ориентиране в изискванията за кандидатстване на NABA са летните курсове, които академията предлага. Летните образователни сесии покриват широк спектър от програми, като са предназначени както за начинаещи, така и за по-напреднали курсисти. Заради междунардоната обстановка тази година NABA проведе своите летни курсове онлайн, като целия академичен състав, който ги организира даде всичко от себе си студентите да не загубят нищо от променения формат на обучението. Участник в един от летните курсове на академията беше и Паола.

Ето какви са и нейните впечатления:

“Записах се за двуседмичния летeн онлайн курс на NABA – Fashion Image & Styling 1 , за който научих от агенция ,,Sky Lines’’. В началото бях малко притеснена, но в последствие всичко си дойде на мястото. Очарова ме отношението на лекторката ни, която по време на всичките ни часове, се старееше да ни поднася информацията по достъпен и интересен начин за нас начин.мода Италия

По време на първите ни лекции бяхме запознати с историята на модния стилист, както и историятa зад някои от най-известните списания в наши дни като Vogue и W Magazine. Вдъхнових се от тези списания и използвах това вдъхновение за представянето на финалния ми проект. Задачата ни представляваше да създадем теоретична фотосесия за списание по наш избор. След това да включим няколко различни тренда в модата и да ги комбинираме. Трябваше да създадем свой ,,отбор’’ от гримьор, модел фотограф и фризьор, които да ни помогнат да пресъздадем концепцията ни относно цялата фотосесия. Аз избрах да използвам традиционния български елемент-шевицата, но представена по един модерен и достъпен начин. Комбинирах различни части от българската носия с дрехи от някои от най-извстните брандове като Dolce & Gabbana, Versace и др. Ролята на модния стилист е да разкаже история чрез комбинацията от дрехи, които създава. Историята, която исках да разкажа аз е представянето на модерната жена, която търси ,,новото’’, но запазва своята връзка с традициите и семейството си.

Цялото преживяване беше просто невероятно макар и по един нетрадиционен начин. Научих много нови неща, които смятам, че ще са ми от голяма полза в професионалната ми реализация в бъдеще, както и при кандидатстването ми след завършването на моето средно образование следващата година.

Препоръчвам на всички кандидат-студенти, които искат да продължат образованието си в сферата на модата и дизайна да се запишат за летен курс, тъй като е изключително полезен от гледна точка на придобиване на нови умения и разбиране за света на дизайна.”