Местоположение
ALMA – The International School of Italian Cuisine е италианска кулинарна академия, разположена във величествения Херцогски дворец на Колорно (Ducal Palace of Colorno), само на 10 км. разстояние от град Парма – сърцето на италианската хранителна долина. Градът е известен още с това, че е обявен от ЮНЕСКО за творчески град на гастрономията, както и с факта, че именно тук се намира Европейския орган за безопасност на храните.
За академията
ALMA e международно професионално кулинарно училище, обявено за най-известния в Италия и чужбина център за специализация и висше образование в областта на италианския fine dining и хотелиерство. От 2004 г. насам, мисията на ALMA е да обучи ново поколение от професионалисти в областта на гастронимията, използвайки най-модерните техники и черпейки вдъхновение от италианските традиции в кулинарията и сомелиерството.
Един от първите ректори на учебното заведение е Gualtiero Marchesi, смятан за бащата на съвременната италианска кухня. Marchesi залага в основата на учебната методология разбирането за „мислещия готвач“ и дълбоката връзка между готвенето и културата, заради което и днес в ALMA се преподава история и култура на италианската гастрономия.
Курсистите в академията имат възможност да черпят знание и вдъхновение от преподавателския колектив, който се състои от професионалисти в областта на кулинарните изкуства, сомелиеерството и хотелиерския бизнес. Научния комитет на ALMA се състои от едни от най-популярните имена в италинската гастрономическа и хотелска индустрия – Paolo Lopriore, Davide Comaschi Ezio Marinato, Mariella Organi, Andrea Grignaffini.
Разположеният на 5000 кв. м кампус на ALMA, предлага на курсистите идеални условия за придобиване на нови знания и умения в света на кетъринга. Това е възможно благодарение на високотехнологичните съоръжения, с които академията е оборудвана, а именно:
- Учебни зали
- Два учебни ресторанта (един от които Fine Dining), една професионална кухня за обучение и кафетериа
- Две сладкарски ателиета и една пекарна
- Учебен център по сомелиерство, включващ зала за дегустации и избра, съхраняваща богата селекция от италиански вина
- Библиотека, оборудвана с над 12 000 издания
Курсове
На английски език
- Long Program: INTERNATIONAL PROGRAM OF ITALIAN CUISINE
- Long Program: INTERNATIONAL PROGRAM OF MODERN PASTRY
- Short Program: A TASTE OF ITALY
- JOINT PROGRAMS WITH PARTNER SCHOOLS
На италиански език
- ADVANCED COURSE IN ITALIAN CUISINE
- ADVANCED COURSE IN PASTRY
- ADVANCED COURSE IN MODERN BAKING
- CUISINE TECHNIQUES COURSE
- BASIC PASTRY TECHNIQUES COURSE
- MASTER SOMMELIER ALMA-AIS
- FOOD & BEVERAGE MANAGER COURSE
- ADVANCED COURSE IN RESTAURANT, BAR & SOMMELLERIE MANAGEMENT
Образователeн метод
В рамките на своето обучение, студентите във всички курсове на ALMA, имат възможност да се възползват от програма, състояща се от:
- Demo уроци – провеждат се от академици, обучаващи и гост-готвачи, които предоставят академично съдържание и осъществяват демонстрации на специфични техники, свързани с избраната програма;
- Практическия уроци – провеждат се в модерно оборудвани зали или в учебните ресторанти, където курсистите имат възможност да усвояват и практикуват избраната от тях специалност, под ръководството на своите преподаватели;
- Мастър класове – с цел придобиване на по-голям спектър от знания и умения, програмата за обучение на ALMA включва шанса курсистите да се срещнат и проведат майсторски класове с известни готвачи и професионалисти в сферата на хотелиерството от Италия и чужбина;
- Стаж – обучението в академията завършва със стаж в престижни институции в ресторантьорския и хотелиерския сектор, както в Италия, така и в чужбина;
Призове и акредитации
ALMA утвърждава своя авторитет на водещ образователен център в областта на хотелерството и кетъргина благодарение на:
- Меморандум за разбирателство и сътрудничеството с италианското Министерство на образованието (MIUR)
- Сътрудничеството с Италианската търговска камара за популяризиране на италианското хранително и селскостопанско наследство по целия свят
- Сътрудничество с University of Parma за промотиране на региона
- Меморандум за разбирателство с EXPO 2015 – “Feeding the planet – Energy for life”
- Участия в управителните комитетети на събития като Седмица на италианската кухня по света и Парма – град на гастрономията
Такси за обучение
Варират между 1 400 и 20 800 евро.
Настаняване
Академията предлага настаняване на своите курсисти в апартаменти, оборудвани с всичко необходимо за тяхното удобство по време на обучението. Цената за настаняване варира между 1090 и 4050 евро за целия период на настаняването в двойна или единична стая.