Всеки студент, записвайки бакалавърска степен, се стреми към високоплатена и бързоразвиваща се професия след завършване. Но да се ориентирате в днешния свят изисква повече от знания и решителност. Определено би било от полза, ако имате представа за работните позиции, които може да заемете след дипломиране.

Разбира се, всеки университет предлага повече от страхотни специалности. Има обаче една важна категория – т.нар. потенциал за печалба. Например скорошно проучване на Intelligent.com показва, че над 40% от студентите избират област на обучение според потенциалните приходи в първите години след дипломиране.

Важно е да се отбележи, че този списък се актуализира всяка година. Така за 2023 г. той не включва специалности в областта на хуманитарните науки, изкуствата или образованието. В същото време челните позиции са окупирани от STEM специалностите – математика, технологии, инженерство и природни науки.

Ето и топ 5 на бакалавърските специалности, които потенциално могат да донесат най-голям доход след завършване и след професионална реализация в сферата.

Университет

Инженерство

Инженерните специалности са едни от най-високоплатените в световен мащаб, показва проучване на research.com. В това число влизат граждански и промишлени инженери, електроинженери и много други. Все пак специалистите, които се занимават с проучване, добив и обработка на нефт и други природни ресурси са едни от най-търсените от компаниите. Петролните инженери са и най-високоплатените, а компаниите ги привличат още завършване. Тези специалисти играят решаваща роля в енергийната индустрия чрез проектиране и внедряване на технологии за по-ефективно извличане на ценни ресурси.

Един от партниращите ни университети в Италия, които предлагат бакалавър в областта на инженерните науки на английски език, е University of Padova със специалността Information engineering. Другият е най-старият технически университет на Апенините, а именно Politecnico di Milano с бакалавърска програма Civil Engineering.

Бизнес

Бизнес специалностите имат широк набор от дисциплини: микро- и макроикономика, основи на финансите, маркетинг и бизнес етика. В зависимост от конкретната специалност, студентите могат също така да изследват въпроси около международната търговия, ценообразуването, данъците и управлението на проекти.

Бюрото по трудова статистика на САЩ (BLS) прогнозира, че растежът на работните места в бизнес индустрията ще бъде толкова бърз, колкото средния през следващото десетилетие.

Ние от „Скай Лайнс“ си сътрудничим с няколко учебни заведения, които предлагат подобна специалност. Един от най-предпочитаните бизнес университети Ca ‘Foscari University of Venice в Италия има 8 факултета, а програмата Economics and Business е повече от популярна. Другото учебно заведение е Luiss Guido Carli University и специалността Economics and Business.

Компютърни науки и софтуер

Дипломата по компютърно инженерство обикновено поставя силен фокус върху проектирането и разработването на хардуер, софтуер и мрежи. Студентите придобиват знания за изграждане и тестване на различни системи.

В момента ИТ секторът е в изключителен подем и това е така от близо десетилетие насам. Очаква се свободните работни места да нараснат с 25% през следващите години. Търсенето е насочено най-вече към разработчици на софтуер, анализатори за осигуряване на качество и QA.

Luiss Guido Carli University предлага да 3-годишна бакалавърска програма на английски език Management and Computer Science. В същото време програмата на Link Campus UniversityInnovative Technologies for Digital Communication, е насочена по-скоро към приложението на информационните технологии и потребителското/клиентско преживяване.

Финанси и икономика

Специалностите с икономика и финанси изучават връзката между производството, печалбата, инвестициите, ресурсите и като цяло международните пазари. През следващото десетилетие BLS прогнозира по-голямо търсене и много по-бърз от средния растеж в професиите, свързани с икономика.

Специалистите по икономика често намират работа като инвестиционни и финансови анализатори, консултанти, мениджъри на проекти и др.

Оказва се, че финансите са една от най-търсените сфери за обучение в Италия. Специалността Finance се предлага от Università Cattolica, както и от независимия американски университет в Рим John Cabot UniversityB.A. in Economics and Finance.

Медицина

Хиляди кандидат-студенти всяка година се ориентират към медицината като образование и професионална сфера, в която да се развиват. Не е тайна, че лекарската професия е сред най-благородните и е нужна огромна доза търпение, а и не малко време за успешна кариера.

Именно заради здравната криза се усети голямата липса на медицински специалисти – както у нас, така и в световен мащаб. Има и определени области от медицината, в които има истински „глад“ за кадри. Освен това в сферата навлизат и технологиите, появявайки се все по-нови и непознати професии.

В Италия специалност Medicine and Surgery може да се изучава в един от най-реномираните университети в Италия Università Cattolica. Другото подходящо място е основаният през 1222 г. University of Padova, който също предлага специалността Medicine and Surgery.