Научете първи най-важните новини за мечтаното образование в Италия! Запознайте се с актуалните срокове за кандидатстване в едни от най-предпочитаните учебни заведения в Италия!

A ако все още не сте се ориентирали в морето от образователни програми в Италия, тази статия може да е интересна за вас: Образование в Италия – какво да уча и къде?

Ето ги и италианските университети на фокус днес:

 

Ca ‘Foscari University of Venice

Срокове за кандидатстване за прием и старт на обучението от есента на 2023:

  • 1 прозорец: 5 декември 2022 – 13 януари 2023
  • 2 прозорец:16 януари – 24 февруари
  • 3 прозорец: 27 февруари – 31 март
  • 4 прозорец: 3 април – 5 май

При налични места има и по-късни прозорци за кандидатстване за студенти от ЕС, но препоръчваме подаването на документи да се организира възможно най-рано.

Стипендии и отстъпки

За предстоящата академична година (2023/2024) Ca ’Foscari ще отпусне за нови студенти в бакалавърски програми 13 стипендии в размер от 6500 EUR. За нови студенти в магистърски програми ще бъдат отпуснати 2 стипендии в размер от 8500 EUR и 28 стипендии в размер от 7000 EUR.

Вижте всички специалности тук.

Universita Cattolica del Sacro Cuore

Кандидатстването за бакалавърските програми на английски език вече е отворено. Краен срок за подаване на документи – май 2023 г.*
*Препоръчваме подаването на документите да се случи възможно най-рано (до февруари 2023), за да си осигурите място в програмата. По-късното кандидатстване намалява шансовете ви за прием. 

Кандидатстването е отворено и за специалността Medicine and Surgery:

  • Краен срок за подаване на документи: 6 март 2023
  • Изпитът за прием ще се проведе на: 21-22 март 2023 (важи само за прием в Universita Cattolica del Sacro Cuore).

Въпреки, че университетът е частен, таксите за обучение в бакалавърски и магистърски програми са разумни. Universita Cattolica предлага и възможности за стипендии в размер до 5000 евро, като тяхното отпускане зависи от два основни критерия – ниски семейни доходи и висок успех.

Вижте всички специалности тук.

University of Padova

Срокове за кандидатстване

  • Animal care – 7-ми януари – 7-ми март
  • Psychological science – 7-ми януари – 7-ми март
  • Тechniques and methods in psychological science – 7-ми януари – 7-ми март
  • Italian medieval and renaissance studies – 2 юни – 2 септември
  • Biology of human and environmental health и Information engineering – за тези две програми изискванията и сроковете за кандидатстване са по-специфични, затова свържете се с нас за повече информация

Посочените по-горе срокове не важат за програмата Medicine and Surgery. Обикновено повече информация за изискванията, както и възможност за регистрация за изпита IMAT (приемен изпит за програмата) са налични през юни/юли месец.

Стипендии и отстъпки

Кандидат-студентите за бакалавърски и магистърски програми на английски език, подали своите документи по време на първия прозорец за кандидатстване, ще бъдат автоматично разглеждани и като кандидати за една от следните стипендии:

  • Padua International Excellence Scholarship: На изключително открояващи се кандидати University of Padova ще отпусне 50 стипендии в размер на 8000 евро + 100% освобождаване от годишната такса за целия период на обучението. Програмата е силно селективна, като само кандидатите с постигнати високи академични успехи по време на предходното си образование, ще бъдат наградени с тази стипендия.
  • 100 стипендии в размер на 100% от таксата за обучение за първата година ще бъдат раздадени на кандидати за програми на английски език, като и тук основен критерии при оценката е висок академичен успех.

Запознайте се с всички видове стипендии и отстъпки, които университетът предлага тук.

Вижте всички специалности тук.

Universita IULM 

Кандидатстването в IULM University за акад. год. 2023/24 ще се отвори в средата на декември 2022 и ще приключи през май 2023.

Въпреки големия период, в който е възможно да се подават документи, кандидатстването за всяка отделна програма се затваря при запълване на наличните места. Наред с това, кандидатстването може все още да е отворено, но да са изчерпани наличните стипендии по успех, които се разпределят от университета. Така че, за да имате шанс не само за прием, но и за стипендия, съветваме да кандидатствате възможно най-рано. 

Вижте всички специалности тук.

LUISS Guido Carli University 

Кандидатстването в университета е разпределено в 5 рунда, като първият от тях вече е затворен. Ето и какви са оставащите възможности:

  • Round II: от  01/12/2022 до 31/01/2023
  • Round III: от 01/02/2023 до 31/03/2023
  • Round IV:  от 01/04/2023 до 30/04/2023
  • Round V: от 01/05/2023 до 31/05/2023

Отново препоръчваме ранното кандидатстване. 

Вижте всички специалности тук.

За още информация относно срокове за кандидатстване и възможности за стипендии за обучение в италиански университети, присъедините се към нашата Фейсбук група – Учи в Италия със Скай Лайнс. 

При възникнали въпроси не се колебайте да се свържете с нас на info@skylines-bg.com.